Érsek utca

Az utcanév története  ­­­­

A Széchenyi utcából északkeleti irányban halad a Bajcsy-Zsilinszky Endre utca felé. Legkorábban 1851-ben említik. Nevezték Kossuth utcának, Görbe utcának, a 19. század első felében Fazola Lénárd házáról Lakatos utcának, de volt már Marx Károly utca is. A 18. században szabómesterek, szűrszabók és gombkötők lakták.

Látnivalók

ÉRSEK U. 14. – DOBÓ ISTVÁN TÉR 1/b.
Najmájer-ház

A ház rokokó stílusban épült 1777-ben. Szabálytalan U-alaprajzú épület, egyemeletes, amely két épületből összeépült sarokház, homorúan lemetszett sarokkal, a Dobó téri homlokzaton középrizalittal. Az Érsek utcai szárny egytraktusos, síkmennyezetes, udvari homlokzatán kőkonzolos függőfolyosóval. Ez az épületrész eredetileg földszintes formában épült meg, feltehetően a 19. században. A Dobó térre néző kéttraktusos házat egy 1774-ben leégett ház helyén Najmajer Ignác vaskereskedő építtette, az építész Povolni János volt. Az 1970-es években az épületet teljesen átalakították.

ÉRSEK U. – SZENT JÁNOS U. – DOBÓ ISTVÁN TÉR
Forst-ház

Barokk stílusban épült, három utcára néző, U-alaprajzú, egyemeletes épület. Udvari homlokzata mindhárom oldalon árkádos, az emeleten oszlopokkal. Földszinten és részben az emeleten boltozottak a helyiségek. Három korábbi ház összekapcsolásával Forst Antal üveges fia, Forst Ignác építtette át apja házát 1774–1777 között (építész: Povolni János). Később az Érsek utcai oldalon további bővítésre került sor.


Forrás

Irodalom

  • Bakos József – Fekete Péter: Eger és Felnémet földrajzi nevei. 2. köt., A belterület nevei. Eger, 1973
  • Bardoly István – Haris Andrea: Magyarország műemlékjegyzéke: Heves megye. Bp., 2005
  • Voit Pál: Heves megye műemlékei II. Bp., 1972

Képek

1. kép, Najmájer-ház
2. kép, Forst-ház
3. kép, Utcarészlet
4. kép, Utcarészlet
5. kép, Utcarészlet
6. kép, Háttérben az érseki palota


Írta és fényképezte: Hermann Péterné