Fürdő utca

Az utcanév története  ­­­­

A Petőfi tér és a strand mellett vezető rövid kis utca neve.

Látnivalók

FÜRDŐ U. 2. SZ.
Török fürdő

Egy török kori épület helyén épült a 18. század végén, elődjét a törökök 1610 és 1617 között építették. (Egy Egert ábrázoló, Nürnbergben előkerült, Georg Houfnagel mester által készített rézmetszet már tartalmazza a kupolával fedett fürdőt). Pyrker János érsek az elavult épületet 1828-ban átépítteti, az építész Szarvas Ferenc, majd újabb bővítésre kerül sor 1838-1840 között, építész: Streimmelwögel Mihály.

A törökök ilidzsának, a rituális tisztálkodás céljait szolgáló fürdőnek építették, de már akkor ismertté vált a fürdő egészségre kedvező hatása is. A századok alatt ismételt rekonstrukciók során megőrizték a fürdő török jellegét. A fő medence nyolcszögletű, mint valamennyi török fürdőé. A „Török-medence” felett aranylemezekkel borított kupola van, mely kétszázezer kis aranylapocskát tartalmaz. Ilyen Magyarországon másik csak egy helyen van, a Parlamentben. A külső megvilágítás délre néző kerek, zöld ablakokon át történik.

A Török-fürdő valamennyi fala Zsolnay kerámialapokból van kirakva. A lapok szürkészöldek, törökösen szamárhátívesek. A fürdőzők számára igen kellemes a forrásvíz 31 fokos hőmérséklete, ez megfelelő még a magas vérnyomásban vagy keringési betegségekben szenvedőknek is.

A forrás a medencék alját borító kövek alatt jön fel a Török-medence és a Pezsgő-fürdő alatt, mely nevét a felszálló buborékok szakadatlan pezsgése miatt kapta. Még négy medence van: egy kisebb medence, a súlyfürdő medence és két melegebb medence, amelyekhez a vizet az Egerrel szomszédos Andornaktálya melegvizű forrásaiból vezetik. Valamennyi medencében a víz 5 %-a óránként túlfolyással cserélődik. A Török medence és Pezsgő fürdő, valamint az andornaktályai forrás vize is minősített gyógyvíz.

A Török-fürdő vizének fő gyógyhatását a benne oldott radon okozza, ami a buborékok egy részét is alkotja. A radon gyulladáscsökkentő, a szervezet endorfin-termelését fokozza, így a közérzetet határozottan javítja. Mint ionizáló sugárzás, a sejtek regenerációs folyamatait is előmozdítja, ízületi gyulladások, gerincbántalmak, köszvény vagy csontritkulás gyógyítására egyaránt alkalmas.

A Magyar Turisztikai Hivatal a műemlék fürdők megújulását célzó pályázatán az egri Török-fürdő 466 millió forintot nyert. A teljes megújulás 788 millióba kerül, a hiányzó összeget a városi és a megyei önkormányzat pótolja. A felújítás után 1265 négyzetméteren működik majd, de a kórház műszerezettségét is tudják fejleszteni. Sajnos még így sem lehetséges a napi 7-8 ezer köbméter radonos vizet adó források teljes kihasználása, pedig évente 320-350 ezer vendég vár gyógyulást az egri víztől.

FÜRDŐ U. 5. SZ.
Hunguest Hotel Flóra

A hotel a gyógyvízforrások központjában, a városi strand és a versenyuszoda közvetlen szomszédságában található. Hat különböző méretű konferenciaterem és egy 300 főt befogadó étterem konferenciák ideális színhelyévé teszi a hotelt. A gyógyászati részlegen komplex gyógykezelést is kaphatnak a vendégek.


Forrás

Irodalom

  • Bakos József – Fekete Péter: Eger és Felnémet földrajzi nevei. 2. köt., A belterület nevei. Eger, 1973
  • Bardoly István – Haris Andrea: Magyarország műemlékjegyzéke: Heves megye. Bp., 2005

Képek

1. kép, Bejárat a fürdőbe

2. kép, A Szent János-forrás

3. kép, Hotel Flóra


Írta és fényképezte: Hermann Péterné