Tizeshonvéd utca

Az utcanév története

Alsó-Károlyvárosban a Kilián utca és a Bem tábornok utca keleti vége között található utca. Korábban Honvéd utcának hívták, az északi részét pedig Perényi utcának.

A kiegyezés után Magyarországon 1869-ben indult meg a honvédség felállítása, amelyet zászlóaljakba és dandárokba soroltak. Az 1890. évi 5. törvény rendelte el az ezredek kialakítását. Miskolcon 1869-től volt honvéd zászlóalj, az egri és a sátoraljaújhelyi zászlóaljakkal összevonva pedig 1890-ben jött létre a 10. honvéd gyalogezred, kiegészítési területe Borsod, Heves és Zemplén vármegyékre terjedt ki. Bár Miskolcon volt másik csapattest is – a 65. közös gyalogezred – ennek legénysége zömében nem környékbeliekből állt, így a város mindig is a „tízeseket" tekintette házi ezredének.

Ez a gyalogezred a magyar királyi honvédség 78. honvéddandárjának kötelékébe tartozott. Összetartozásukat erősítette hadiújságjuk is, amely a 10-es Honvéd nevet viselte. Első száma 1917. július 15-én jelent meg, az utolsó számát 1942. május 3-án adták ki. Miskolcon, Egerben és Sátoraljaújhelyen a dohányboltokban és az utcai újságárusoknál tudták beszerezni az érdeklődők.

Eger saját háziezrede a 60. gyalogezred volt, a megyei laktanya utcáját, amely a Tizes honvéd utcával párhuzamosan fut, erről az ezredről nevezték el.

Látnivalók

Az utcában nem található műemlék épület.


Forrás

Irodalom

  • Bakos József – Fekete Péter: Eger és Felnémet földrajzi nevei. 2. köt., A belterület nevei. Eger, 1973
  • Gulya István: A miskolci 10-es Honvéd Múzeum [online]
  • Hajdu Imre: A miskolci 10-es honvédek = Tiszaújvárosi Krónika [online]
  • Németh Györgyi: A 10-es honvédek és a „10-es Honvéd” 1917-18-ban [online]

Képek

1. kép, Utcatábla
2-3. kép, Utcarészlet

Írta és fényképezte: Héri Attila