Vallon utca

Az utcanév története ­­­­

Az Északi városrészben, vagyis Csebokszáriban található utca, amely a Cifrakapu utcát köti össze a Rákóczi úttal. Az Egerben otthonra talált vallon telepesek emlékét őrzi az utcanév. Néhány térképen a Vallon Richárd utcanév szerepel, ez téves, az utca egyszerűen Vallon utca.

A vallonok a 11. században Liège környékéről érkeztek Magyarországra, mivel Szent István nyugatról hívott papokat és püspököket a kereszténység terjesztésére. Ezek a főpapok magukkal hozták az egyházi közigazgatáshoz, a törvényekhez vagy egyszerűen a gazdálkodáshoz, az építőmesterséghez értő embereiket is. Így kerültek a vallonok Eger környékére, ők honosították meg a szőlőművelést.

Letelepedésükre számos ma is használatban lévő földrajzi név utal, olyan községek elnevezése, mint Maklár, Nagytálya vagy Andornaktálya. Az ő emléküket őrzi, nem véletlenül egy másik jelentős hazai borvidéken, Tokaj közelében Tállya község neve is.

Az elnevezésekben található „tálya” szó a francia „taille” (vágás, irtás) szóból ered, valószínűleg arra utal, hogy a szőlőtelepítés előtt kiirtották a vallon telepesek a domboldalak növényzetét.

A vallonok Egerben és környékén évszázadokon át megtartották nyelvüket és szokásaikat, mivel zárt közösségben éltek. Amikor 1447-ben, ahogyan a belga krónikák feljegyezték, Aachenbe zarándokoltak Egerből, megértették őseik nyelvét. Még a 16. század közepén is beszélték a nyelvet. Ezt Oláh Miklós feljegyzéseiből tudjuk, aki egri püspök volt, de jól ismerte a Németalföldi embereket és az ott beszélt nyelveket is, mivel a mohácsi csatavesztés után a magyar királyné kíséretében éveket töltött ott.

Látnivalók

Az utcában a műemlékek száma nem nagy, de az egri utcák krónikásának, Barna Bélának egyik érdekes és hasznos információkat összegyűjtő, Eger és Csebokszári (az Északi városrész leánykori neve) kapcsolatára is kitérő cikke talán pótolja a barokk lakóházak hiányát.


Forrás

Irodalom

  • Bakos József – Fekete Péter: Eger és Felnémet földrajzi nevei. 2., köt. A belterület nevei. Eger, 1973
  • Barna Béla: Séta a Vallon utcán és kis török vonatkozással [elektronikus dokumentum]
  • Liège-i püspökség [Wikipédia]
  • Nagy József: Eger története. Bp., 1978
  • Vallonok [Wikipédia]

Képek

1. kép, Utcarészlet fával
2. kép, A lakótelep
3. kép, Utcarészlet 

Írta és fényképezte: Horváthné Farkas Ildikó